REFIK ANADOL – NATURE DREAMS

Den digitale kunst er rykket ind på ARKEN med Refik Anadols spektakulære installationer


10. februar til 27. august 2023

REFIK ANADOL – NATURE DREAMS

Refik Anadol, Nature Dreams, 2021. Courtesy mabu.eth, © Refik Anadol Studio. ARKEN Museum for Moderne Kunst. Foto: David Stjernholm

Fra februar 2023 fylder kunstneren Refik Anadols betagende installationsværker ARKENs største udstillingsrum Kunstaksen. Med udstillingen Refik Anadol – Nature Dreams bevæger museet sig ind i kunstens digitale verden. En kunstform, som netop nu vinder indpas i den brede offentlighed og udvikler sig med lynets hast.

REFIK ANADOL – NATURE DREAMS

Refik Anadol, Machine Memoirs- Space, 2021. ARKEN Museum for Moderne Kunst. Foto: David Stjernholm

Spektakulær sanseoplevelse

Refik Anadol (f. 1985, Tyrkiet) er en af de allermest toneangivende kunstnere globalt inden for digital kunst. Hans enorme og sanseligt appellerende installationer er resultatet af hans arbejde med kunstig intelligens i form af datadrevne algoritmer. Refik Anadols værker opstår som et reelt samarbejde mellem menneske og maskine. Værkerne rejser filosofiske spørgsmål, der peger ind i en fremtid, hvor menneskets tilværelse i endnu højere grad end i dag er uløseligt forbundet med data og avanceret computerteknologi.

 

Til udstillingen på ARKEN præsenterer Refik Anadol tre værker, hvoraf et er skabt specielt til udstillingen. De tre stort anlagte værker tager alle udgangspunkt i massemediernes visuelle fremstilling af naturen, som påvirker vores fælles forestillinger om, hvad natur er, og hvordan natur ser ud. Gennem den kunstige intelligens’ algoritmer transformeres disse data til helt nye, delvist abstrakte skildringer af naturen, som end ikke den menneskelige hjerne kan forestille sig. Publikum kan se frem til en unik sanseoplevelse i mødet mellem kunsten og den digitale teknologi, der allerede indgår overalt i vores hverdag.

Tankevækkende digitale installationer

Nature Dreams (2021) er udstillingens hovedværk. Det består af en 7 x 7 meter stor dataskulptur. Skulpturens billede opstår ved, at den trækker store datasæt bestående af millioner af naturbilleder ind i sine algoritmer og skaber abstrakte, computergenerede naturbilleder, der forandrer sig uophørligt og kun eksisterer i en maskine. Refik Anadol har skabt værket Winds of Denmark (2023), som baserer sig på museets unikke placering i naturen. Med udgangspunkt i meteorologiske data fra området omkring ARKEN, omsætter algoritmer disse data til en visuel billedverden, der vil blive vist udendørs på museets arkitektur.. I udstillingens tredje værk Nature Dreams, 2022 træder publikum ind i en omsluttende totalinstallation, hvor beskuerens sanser bliver bombarderet fra alle sider, som var man trådt ind i hjernen på en maskine.

 

Winds of Denmark kan opleves alle dage kl. 17-22  indtil 16. april.

 

Læs mere om Nature Dreams og Refik Anadol i det digitale udstillingskatalog 

 

Treårig udstillingsrække

REFIK ANADOL – NATURE DREAMS er første del af ARKENs treårige udstillingsrække NATURE FUTURE, der gennem kunsten sætter fokus på menneskets forhold til natur og teknologi, både nu og i fremtiden. NATURE FUTURE udfolder sig i museets 1000 m2 store spektakulære rum, Kunstaksen, og tager form som en række totalinstallationer skabt af højaktuelle, internationale samtidskunstnere. Udstillingerne vil i så vid udstrækning, som det er muligt, blive produceret i Danmark og til museet, for at minimere klimabelastning og omkostninger fra bl.a. internationale transporter.

REFIK ANADOL – NATURE DREAMS

Refik Anadol, Nature Dreams, 2021. Courtesy mabu.eth. ARKEN Museum for Moderne Kunst. Foto: David Stjernholm

★★★★★

“Her gælder det om at slå sig ned på gulvet og lade sig suge ind i hans univers, der løfter den digitale kunst opbygget af kunstig intelligens til nye højder.”

Berlingske 

Udstillingsrækken NATURE FUTURE er støttet af:

REFIK ANADOL – NATURE DREAMS

ARKENs udstillinger i 2023 er støttet af:

REFIK ANADOL – NATURE DREAMS

SE OGSÅ