SPOR AF LIV

Lyt til uddøde fuglearters kalden og mød sære mutanter fra fjerne galakser. På ARKENs udendørs sommerudstilling inviterer tre billedkunstnere dig med på opdagelse i verdener fulde af fantasi og forvandling.


13. maj til 19. september 2021

SPOR AF LIV

Ann Lislegaard, Messages (still), 2020. Foto: Ann Lislegaard

En spøgelsesopera, pollenskyer, jordbundne væsener og planetbaner slået ud af kurs. I en tid, hvor virkeligheden kan føles som en science fiction-film, kigger ARKEN ind i mulige fremtidsscenarier med billedkunstnerne Ann Lislegaard, Rolf Nowotny og Amalie Jakobsen. Værkerne på årets udendørs sommerudstilling inviterer os ind i verdener fulde af fantasi og forvandling, håb og sorg. De kredser om det smukke, det skrøbelige og det skræmmende i naturens mutationer og verdens forandringer.

 

SPOR AF LIV

Rolf Notowny, DOLDRUM (installationsbillede), 2018-21. Foto: David Stjernholm

Er der liv på Mars? spurgte David Bowie i sin kendte sang fra 1971. 50 år senere er vi fortsat på jagt efter andre livsspor i verdensrummet, mens vi desperat forsøger at kontrollere livet på kloden og slette sporene efter vores færden med håndsprit, afstand og smittesporing. Samtidigt synliggør klimaforandringer og økosystemer i kollaps, at menneskets aftryk er overalt – selv i de dybeste jordlag. I disse tider er det tydeligt, hvordan vi både påvirker og påvirkes af dyr, bier, planter, bakterier og vira. Den virus, der er usynlig for vores øjne, har vendt op og ned på vores hverdag.

ARKENs udendørsudstilling Spor af liv præsenterer værker af tre billedkunstnere, Ann Lislegaard (f. 1962, NO), Rolf Nowotny (f. 1978, DK) og Amalie Jakobsen (f. 1989, DK). Den handler om de spor, som mennesker og andre arter sætter i hinandens livsverdener. Med afsæt i sci-fi-genren, mystikken og videnskaben fortæller de tre kunstnere poetiske, rå og gribende historier om samspillet mellem menneske, miljø, teknologi og andre arter. Udstillingens værker tager os med til parallelle virkeligheder, galakser og tider, hvor grænserne mellem arter flyder, nye hybrider fødes og naturen forandrer sig.

Krydsbestøvninger og ubalancer

I værket Extinction (2020-21) smelter Lislegaard fortid og fremtid sammen ved at besjæle landskabet med uddøde fuglearters kalden. I videoværket Messages (2020) har Lislegaard skabt en fortælling, hvor store pollenskyer er begyndt at binde sig til menneskets DNA. Her møder vi en cyborg mellem menneske, teknologi og plante, der fortæller om livet i en blomstrende underverden.

Nowotnys totalinstallation DOLDRUM (2018-21) inviterer os med til en fremmed planet, hvor andre livsformer og fællesskaber råder. I dette surreelle univers myldrer store og små monstrøse væsener ud af mystiske huleformationer og bosætter sig i landskabet.

I Suffocating Air (2020) af Jakobsen er solsystemet slået ud af kurs. Den monumentale skulptur består af ellipseformede stålplader, som knopskyder i vilkårlige retninger ud mod himmelrummet. Skulpturen er bemalet med pulveriserede, blågrønne diatom-alger, og den varsler om menneskeskabte ubalancer i verdenshavene og det ydre rum.

Det handler om ekspansion, invasion og samliv mellem arter. Værkernes fortællinger slører de grænser, vi har for vane at opstille mellem os og omverdenen. Kunstnerne åbner for nye forestillinger om livets skaberkraft og udvikling i en tid, hvor vores fremtid ser usikker og sårbar ud.

 

Kunst i sollys

Spor af liv er den syvende i rækken af udendørsudstillinger i serien Kunst i sollys, der inviterer til at opleve kunst på øen omkring ARKEN. Med museets kunstigt skabte landskab som ramme har disse udstillinger over flere år tematiseret samtidskunstens engagement i økologiske og eksistentielle problemstillinger.

Læs mere om ARKENs skulpturpark her.

 

SPOR AF LIV

Amalie Jakobsen, Suffocating Air, 2020. Arken Museum for Moderne Kunst. Foto: Mille Steffen-Nielsen

SPOR AF LIV

Rolf Notowny, DOLDRUM (installationsbillede), 2018-21. Foto: David Stjernholm

SPOR AF LIV

Rolf Notowny, DOLDRUM (installationsbillede), 2018-21. Foto: David Stjernholm

SE OGSÅ