ARKENs Kunstpris og Rejselegater 2015

Dette års modtager af ARKENs Kunstpris og de to rejselegater er fundet.
ARKENs Kunstpris og Rejselegater 2015

Vinderne af ARKENs Rejselegat og Kunstpris 2015: Karoline H Larsen, Gudrun Hasle og Danh Vo. Foto: Sofie Amalie Klougart

Danh Vo

Den dansk-vietnamesiske kunstner er et af samtidskunstscenens helt store navne. Hans værker udstilles verden over, og i år repræsenterer han Danmark på Venedig Biennalen.

Danh Vo arbejder blandt andet med personlige dokumenter, fundne genstande, fotografi og skulptur, der henviser til fortiden og vores fælles kulturarv. Som i et ufærdigt puslespil, er brikkerne dog aldrig samlet. Værkernes fragmentariske form er en pointe, som Danh Vo knytter til det moderne menneskes grundvilkår. Centralt står spørgsmålet om, hvordan identiteter skabes og påvirkes af politiske, religiøse og kulturelle omstændigheder. Ved at splitte strukturer ad, åbner Danh Vo med sine værker op for en bredere refleksion omkring, hvordan den personlige erindring er sammenfiltret i den kollektive historie.

”Danh Vo tildeles ARKENs Kunstpris 2015 for sine værker, der med stort klarsyn og indsigt er med til at afdække magtrelationer og samfundsstrukturer, som vi tager for givet.

Med sine værker peger Danh Vo på mekanismerne, der er med til at give genstande og fortællinger en ikonisk status i vores fælles og personlige erindring. På den måde gør værkerne os klogere på den verden, som vi indgår i.”

Christian Gether

ARKENs Kunstpris og Rejselegater 2015

Danh Vo, Lick me, lick me, 2015, Foto: Stephen White

ARKENs Kunstpris og Rejselegater 2015

Gudrun Hasle, Gudruns livshistiore, 2004

Gudrun Hasle

Gudrun Hasle (f. 1979) arbejder i mange forskellige medier. Gennem broderi, foto, video, tegning og performance tager hun livtag med livets svære sider og tabubelagte emner med udgangspunkt i sin egen erfaring. På trods af – eller måske endda på grund af – sin ordblindhed, er skriften et gennemgående element i Gudrun Hasles virke. Resultatet er hudløst ærlige vidnesbyrd og små hverdagsobservationer af dagbogslignende karakter, strøet med de karakteristiske stavefejl, der understreger graden af intimitet, sårbarhed og nærvær i projektet.

Gudrun Hasle modtager ARKENs Rejselegat 2015 for sine værker, der gennem den personlige historie behandler de udstødtes eller udenforståendes position i samfundet. På denne måde reflekterer værkerne en række mere generelle vilkår for det moderne menneske.

ARKENs Kunstpris og Rejselegater 2015

Karoline H Larsen, Collective Strings, Helsinki, 2014. Foto: Anu Pynnönen

Karoline H Larsen

Karoline H Larsen (1974) skaber deltagelsesbaserede performances og midlertidige interventioner i det offentlige rum, der udfordrer byrummets form og gængse brug. Ved at gå på tværs af vante veje, tvinger Karoline H Larsens værker os til at stoppe op og opdage byen på ny. De forbipasserende og inviterede deltagere er aktive medspillere i at skabe værkerne, og nye relationer opstår, mens stederne ændrer udseende.

Karoline H Larsen modtager ARKENs Rejselegat 2015 for sin ekstraordinære evne til at involvere folk i kollektive handlinger, der på en uformel og legende vis bringer mennesker tættere på hinanden og udfordrer vores ageren i det offentlige rum.

ARKENs Kunstpris og Rejselegater er doneret af Annie og Otto Johs. Detlefs’ Almennyttige Fond.

ARKENs Kunstpris og Rejselegater 2015

Se også

ARKENs KUNSTPRIS 2014. Foto Lars Skaaning

ARKENS KUNSTPRIS

Og vinderen er...

Astrid-Kruse-Jensen

ARKENS REJSELEGAT

Unge talenter ud i verden.

Anselm-Reyle,Vognhjul,2009

HIGHLIGHTS FRA SAMLINGEN

Gå på opdagelse i et udvalg af kunst fra ARKENs samling, der består af dansk, nordisk og international samtidskunst. Bemærk at ikke alle værker er udstillet på museet i øjeblikket.

Foto: Tina Agnew

UDSTILLINGER

ARKENs udstillinger præsenterer dansk, nordisk og international kunst – fra de nye, unge talenter til de etablerede navne.