Anish Kapoor

Unseen

Anish Kapoor, Destierro, 2017. Foto: David Stjernholm
11
.
04
.
24
20
.
10
.
24

Den britisk-indiske kunstner Anish Kapoor indtager museets rum med sine imponerende skulpturer og installationer, der breder sig over størstedelen af ARKEN. Udstillingen Anish Kapoor – Unseen er den første store soloudstilling med Kapoor i Skandinavien.

Anish Kapoor er en af verdens førende kunstnere. Hans monumentale skulpturer og installationer taler direkte til vores sanser og følelser. Med sit unikke blik for materialer, former, overflader og farver drager Kapoor os ind i sine kunstværker, der vender verden på hovedet – ofte bogstaveligt talt.

Fraværet og tomrummet er centralt i Kapoors kunst. Han giver det, vi ikke kan se, en sanselig form, for eksempel når vandet i Descension (Nedstigning, 2014) strømmer ned i en usynlig afgrund. Eller når han i den store skulptur Memory (Erindring, 2008) giver os et kig ind i værkets mørke indre. Trods kunstværkernes monumentale skala er der ’noget’, der forbliver skjult. Noget, vi ikke kan se eller helt forstår. Udstillingen forholder sig til dette paradoksale aspekt ved Kapoors værker: Vi mærker værkernes effekt på vores kroppe gennem vores sanser, men der er mere på spil, end vi umiddelbart kan se med det blotte øje.

I udstillingen Anish Kapoor – Unseen kan vi gå på opdagelse i Kapoors enestående univers. Her vises et udvalg af hans mest signifikante, monumentale kunstværker skabt over en mere end 40-år lang karriere. Flere af dem er bygget ind i museets arkitektur og ændrer rummene og den vante gang rundt i bygningen. De åbner for nye måder at se og opleve verden på, og tilsammen giver de et unikt indblik i Kapoors kunstneriske produktion.

Anish Kapoor er født i 1954 i Mumbai, Indien. Han har siden 1973 haft sit virke i England. Kapoor arbejder med alt fra skulptur og installationer til maleri og tegning, og han bruger materialer som pigment, voks, granit, marmor, kalksten og poleret rustfrit stål.

Hans kunst har været vist på de største udstillingssteder i verden, fra Versailles-slottet uden for Paris til Royal Academy i London. Han har også skabt en række ikoniske skulpturer til storbyens rum – allermest kendt er måske det enorme spejlværk Cloud Gate (2004) i Chicago, som er byens vartegn med kaldenavnet ’The bean’.

Læs Marie Nipper's interview med Anish Kapoor og bliv endnu klogere på kunsteren og inspirationen bag denne udstilling.

Regler for ophold ved værket Descension

Aldersbegrænsninger: Børn under 12 år skal ledsages af en voksen.
Børn under 3 år skal bæres af en voksen.
Max antal plateau: 50 personer.
Hold 2 meters afstand fra kanten.
Ophold på eget ansvar.

Udstillingen er støttet af

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal
Augustinus Fonden
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Furi Appel og Gunnar Niskars Fond
Statens Kunstfond

Anish Kapoor, Descension, 2015. Foto: David Stjernholm
Anish Kapoor, Descension, 2015. Foto: David Stjernholm
Anish Kapoor, At the Edge of the World II, 1998. Foto: David Stjernholm.
Anish Kapoor, S–Curve, 2006. Foto: David Stjernholm
Anish Kapoor, S–Curve, 2006. Foto: David Stjernholm
Anish Kapoor, S–Curve, 2006. Foto: David Stjernholm
Anish Kapoor, Grave, 2019. Foto: David Stjernholm
Anish Kapoor, My Red Homeland, 2003. Foto: David Stjernholm II
Anish Kapoor, My Red Homeland, 2003. Foto: David Stjernholm
Anish Kapoor, My Red Homeland, 2003. Foto: David Stjernholm
Anish Kapoor, S–Curve, 2006. Foto: David Stjernholm
Anish Kapoor, Grave, 2019. Foto: David Stjernholm

Kommende events