Bricks

Per Kirkeby

Per Kirkeby, Brussels V, 1993. Courtesy Per Kirkeby Estate, Galleri Susanne Ottesen
13
.
10
.
23
25
.
02
.
24

Murstensskulpturerne står centralt i Per Kirkebys (1938-2018) omfattende livsværk. Sent i livet gav Kirkeby tilladelse til, at murstensskulpturerne kunne genopføres. ARKEN har fyldt museets store Kunstakse med et udvalg af de imponerende og tankevækkende skulpturer.

Per Kirkeby skabte de første af mere end 150 murstensskulpturer i 1966, og han opførte sin første store skulptur i det offentlige rum i 1973. Udstillingen på ARKEN markerer således 50-året for Kirkebys første monumentale murstensskulptur. Udstillingen inkluderer opførelsen af to aldrig før realiserede murstensskulpturer, der indtil nu kun har eksisteret som Kirkebys skitser og arkitektoniske tegninger.

Mursten er allestedsnærværende i Danmark. Materialet bliver brugt til alt fra kirker til parcelhuse. I Per Kirkebys skulpturer skaber murstenen en genkendelighed, der får skulpturerne til at fremstå indbydende og hjemlige, men også monumentale og ophøjede. Udstillingen vises i Kunstaksen; museets 150 meter lange udstillingsrum, hvor murstensskulpturerne vil gå i dialog med ARKENs arkitektur. Iscenesat som en by, hvor museets gæster kan fornemme materialiteten i skulpturerne og gå på opdagelse mellem dem, mens de veksler rytmisk i skala fra små lave skulpturer, der indbyder til ophold, til store monumentale værker, som det vil være muligt at gå ind i og igennem.

I udstillingsperioden bliver skulpturerne aktiveret med dans, performance, teater og musik. I det tilstødende galleri har ARKEN for første gang genskabt en særlig scenografi i mursten skabt af Per Kirkeby i 1992 til forestillingen Iphigenia auf Tauris af Johann Wolfgang von Goethe. En splinterny og sanselig oplevelse af Per Kirkebys klassiske murstensskulpturer venter ARKENs gæster.

Per Kirkeby, Brussels V, 1993. Courtesy Per Kirkeby Estate, Galleri Susanne Ottesen. ARKEN
Per Kirkeby, Brussels V, 1993. Courtesy Per Kirkeby Estate, Galleri Susanne Ottesen.
Per Kirkeby, Freiburg im Breisgau, 2000. Courtesy Per Kirkeby Estate, Galleri Susanne Ottesen.
Per Kirkeby, Freiburg im Breisgau, 2000. Courtesy Per Kirkeby Estate, Galleri Susanne Ottesen. Foto: Anders Sune Berg
Bricks – Per Kirkeby. Udstilling på ARKEN
Bricks – Per Kirkeby. Foto: Anders Sune Berg
Bricks – Per Kirkeby. Udstilling på ARKEN
Bricks – Per Kirkeby. Foto: Anders Sune Berg
Per Kirkeby, The Hague, 1992. Scenografi til stykket Iphigenia på Tauris af Johann Wolfgang von Goethe
Per Kirkeby, The Hague, 1992, Courtesy Per Kirkeby Estate, Galleri Susanne Ottesen. Foto: Anders Sune Berg
Bricks – Per Kirkeby. Udstilling på ARKEN
Bricks – Per Kirkeby. Foto: Anders Sune Berg

Kommende events