Portræt af Julian Charrière
Portræt af Julian Charrière

Den fransk-schweiziske kunstner Julian Charrière er højaktuel med sine kritiske og konceptuelt skarpsindige værker om klimakrisen. I altomfattende installationer og i en lang række forskellige kunstneriske medier såsom fotografi, performance, skulptur og video inviterer han til en kritisk refleksion over menneskets brug af naturens ressourcer og påvirkning af miljøet og økosystemer.

Julian Charrière har studeret på Berlins Akademie der Künste, hvor han studerede under Olafur Eliasson og blev færdig i 2013. I dag bor og arbejder han fortsat i Berlin, men i forbindelse med sit feltarbejde har han rejst verden rundt til en række steder af afgørende geologisk og energipolitisk betydning, heriblandt vulkaner, gletsjere og nedlagte olieraffinaderier såvel som til undersøiske og radioaktive territorier. Med sin aktivistiske og videnskabelige tilgang til samtidskunst udforsker Charrière idéer om naturen og dens transformation over mange millioner år.

Charrière arbejder på tværs af mange felter og medier og samarbejder ofte med komponister, forskere, ingeniører, kunsthistorikere og filosoffer. Et gennemgående tema i Charrières kunstneriske praksis er et fokus på opdagelsesrejsen i den globaliserede tidsalder: dens myter og dens politik.

Hans kunstværker har været fokus for soloudstillinger på en række internationale kunstmuseer, heriblandt SFMOMA i San Francisco (2021), MAMbo, Bologna (2019), Berlinische Galerie, Berlin (2018) og Parasol Unit Foundation, London (2015). Dertil har han også medvirket på Venedig Biennalen i 2017 og 2022 samt udstillet på bl.a. Centre Pompidou, Paris (2019) og Hayward Gallery, London (2018).

Udstillingen er den anden i ARKENs udstillings-trilogi NATURE FUTURE, der fokuserer på forholdet mellem menneske, natur og teknologi.

Julian Charrière

Født i 1987 i Morges, Switzerland. Bor og arbejder i Berlin.
Uddannet fra Universität der Kunste Berlin hvor han dimitterede Olafur Eliassons Institut für Raumexperimente i 2013.
Han har haft soloudstillinger på store kunstinstitutioner verden over som bl.a SFMOMA, San Francisco (2022); Langen Foundation, Neuss (2022); Dallas Museum of Art, Dallas (2021); og MAMbo, Bologna (2019).
Han udstillede på Venedigbiennalen i 2017 og 2022.
Solarstaligia på ARKEN er hans første soloudstilling i Skandinavien.
Han er lige nu aktuel med bl.a. udstillingen Earth Listens When You Speak på LagoAlgo i Mexico City.

Se andre artikler