Anish Kapoor er født i 1954 i Mumbai i Indien, men han har været bosat i England siden 1973. Kapoor arbejder med alt fra skulptur og installationer til maleri og tegning, og han benytter sig af en lang række af materialer såsom pigment, voks, granit, marmor, kalksten og poleret rustfrit stål.

1. I centrum af Kapoors praksis er tomrummet. Et fravær. En dyster eller dragende intethed. En for øjet uigennemskuelig dybde. Kapoor arbejder med den usynlige afgrund, med værkets mørke indre. Dét der forbliver skjult. Værkerne i sig selv er synlige, konkrete i deres materialitet, i deres ofte massive tilstedeværelse, men ikke desto mindre forbliver noget, deres essens om man vil, fortsat uset. Dette sansemøde, imellem hvad vi er i stand til at se, og hvad vi kan fornemme, er kernen i Kapoors gådefulde kunst.

2. Kapoors navn er også uløseligt forbundet med Vantablack, en særlig type pigment udviklet tilbage i 2014, kendt som den sorteste sorte farve. Vantablack er et materiale i stand til at absorbere 99,8 procent af al lys (sidenhen er en sortere farve, der kan absorbere 99,995 procent, blevet opfundet af et forskerhold på MIT). Kapoor begyndte at eksperimentere med materialet i 2014 og har med tiden perfektioneret sin brug af pigmentet. Faktisk blev han så begejstret for materialet, at han har sikret sig de eksklusive rettigheder til brugen af pigmentet i forbindelse med billedkunst og skulpturer.

3. Afslutningsvist er Kapoor ikke manden, du vil høre tale vidt og bredt om sin kunst. Tværtimod har Kapoor selv ved flere lejligheder ytret, bl.a. i et interview med direktør Marie Nipper, at han som kunstner har intet at sige om sine værker. I stedet ønsker han at lade det være op til den enkeltes personlige, sanselige møde med værkerne at danne sig et indtryk, en oplevelse af hans kunst.

Du kan opleve Anish Kapoors Unseen-udstilling på museet fra den 11.04.24 – 20.10.24.
Du kan læse hele vores artist bio om Anish Kapoor her.

Kilder
Sarah Cascone, ”Anish Kapoor’s Controversial Vantablack Works Finally Make Their U.S. Debut. See Them Here, Artnet, 9. november 2023.
Kaleem Aftab, “Anish Kapoor: I Have Nothing to Say”, The Talks, 15. april 2015.

Se andre artikler