Apolonia Sokol. Foto: Lasse Dearman

Malerier fortæller historier, former narrativer, farver virkeligheden, retoucherer historien, og Apolonia Sokol er fuldt ud bevidst om deres betydning. Ved første øjekast kan Sokols værker anses som portrætter i en helt traditionel forstand, men der er i sandhed intet traditionelt over dem. Tværtimod, fremfor at have royale og aristokrater som sine motiver, er Sokol interesseret i at portrættere mennesker, der lever på kanten af samfundet i stedet: kunstnere og aktivister der bryder med normerne. Du kan lære mere om kunstneren bag de moderne, farverige og rebelske portrætter her.

Apolonia Sokol. Foto: Lasse Dearman

1. Sokol er polsk-fransk og blev født i Frankrig i 1988. Hun voksede op i et bohememiljø på sine forældres avantgardeteater, et teater der senere hen blev tvangslukket af myndighederne, og dette kreative og rebelske miljø blev et naturligt afsæt for hendes eget kunstneriske og aktivistiske virke.

2. I Sokols billeder finder vi et intimt persongalleri. De kan være kunstnerens familiemedlemmer, venner eller elskere. De stråler alle i deres forskellighed, men ens for dem alle er, at de er mennesker med hoveder fulde af drømme og mareridt, mennesker fortryllet eller plaget af kærlighed og konflikt. Alle er de portrætteret med stor ømhed og personlighed, og Sokol har da også selv beskrevet, hvordan det, for hende, er umuligt at adskille sin kunst og sin egen identitet.

3. Midt i 1990’erne, da Sokols forældre blev skilt, flyttede hun med sin mor til Danmark. Sokol var otte år gammel og kæmpede med at finde fodfæste som indvandrer i et fremmed land, en ny kultur. Hun vidste, at hun ville være kunstner, men vidste ikke hvordan. Senere hen vendte hun tilbage til Paris, hvor hun i 2015 blev færdiguddannet på et af Europas fineste og mest traditionsrige kunstakademier, nemlig École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. I dag underviser hun som professor på École Supérieure d’Arts et Médias i Caen/Cherbourg.

Du kan læse hele vores artist bio om Apolonia Sokol her

Apolonia Sokol. Foto: Lasse Dearman


Kilder

Andreas Bro, ”Janteloven fik hende til at forlade Danmark for at jagte drømmen. Nu taler alle om Apolonias malerier”, DR, P3, 9. marts 2024.
Maxwell Rabb, ”In Portraits of Her Friends, and a New Documentary, Apolonia Sokol Turns Her Life into Art”, Artsy, 2. januar 2024.

Se andre artikler