Frederik Næblerød. Foto: Kavian Borhani
Frederik Næblerød. Foto: Kavian Borhani

Født i 1988 voksede Frederik Næblerød op på Frederiksberg. Som søn af en jurist og en økonom kan kunsten ikke siges at være kommet ind med modermælken. Tværtimod har Næblerød selv beskrevet, hvordan han var et rastløst barn, sprængfuld af energi og umulig nogensinde at få til at sidde stille, indtil kunstens indtog i hans liv pludselig præsenterede hans forældre for en gylden løsning. De opdagede nemlig, at deres evigt energiske søn havde intet problem med at sidde stille i timevis, når det gjaldt om at tegne. Senere hen har forældrene da også altid bakket op om deres søns ambitioner og kunstneriske arbejde, men det var særligt, da han begyndte at sælge sine værker og kunne tjene penge på sin praksis, at det blev lettere for dem at se, at livet som kunstner kunne tilbyde ham en stabil karriere.

”Når man er så rastløs som mig, er det at tegne og male en boble, man kan gå ind i, hvor der er frihed til at udtrykke sig,” udtalte Næblerød i et interview med Børsen i 2020 og forklarede, at hans forældre pludselig kunne se, at ”det kunne blive et levebrød, og at jeg befandt mig godt i denne verden”.

Da Næblerød ikke blev optaget på Kunstakademiet i første forsøg foreslog forældrene dogoprindeligt, at han afsøgte andre karriereveje. Afslaget var farvet af et ganske velkendt tema i Næblerøds tilværelse. Imponeret af hans kunstneriske arbejde var de nemlig mere usikre på hanskoncentrationsevner. Kunstakademiets daværende rektor Mikkel Bogh (senere direktør for Statens Museum for Kunst fra 2014-2021) fortalte ham, at de var i tvivl, om han kunne sidde stille på en stol, men opfordrede ham dog til at søge ind igen det følgende år. Næblerød selv var fast besluttet og kom ind på Kunstskolen Spektrum, en betalingsskole der ofte fungerer som en forberedelse til Kunstakademiet. Her lærte Næblerød en anderledes professionel tilgang til sit kunstneriske arbejde. Han begyndte at kalde sine malerier for værker, og da han kom ind på Kunstakademiet i andet forsøg, havde han allerede sit eget atelier i Kødbyen og solgt flere værker.

I Næblerøds værker er intet helt normalt. Mennesker og dyr kan være svære at adskille med det blotte øje grundet deres tændstikslemmer og drilske grin. Vi møder store hvaler, bizarre insekter, ballonformede ånder fra udstødningsrør, monstre, barnevogne, forvrængede masker, dinosaurer og store kattedyr. Næblerød arbejder primært med maleri, men gør sig også i værker, der spænder fra keramik, bronze og tegning til store installationer. Hans univers er blevet kaldt ekspressionistisk, absurd, grotesk, legesygt, humoristisk, og hvad det med sikkerhed er, er øjeblikkeligt genkendeligt.Særligt fordi alle værkerne er blevet skabt, ligesom han lever, i en voldsom fart.

Kunstneren satte nogle ord på sin egen stil og vilde arbejdstempo i et interview med ALT i 2020: ”Jeg har altid haft en helt vild energi, og jeg arbejder virkelig hurtigt … Men du skal huske, at det har taget mig 10 år at nå hertil.”

I 2020 ramte Næblerød også de danske tv-skærme, da han medvirkede i den første udgave af DR’s serie Kunstnerkolonien, hvor seks af landets mest anerkendte billedkunstnere blev samlet i Skagen for at danne deres helt egen kunstnerkoloni. Senere hen har Næblerød også ageret hovedfigur i DR-dokumentarserien Ufortyndet fra 2021, hvor vi i løbet af 14 dage følger den succesfulde kunstner tæt på hans hæsblæsende rejse igennem kunstverdenen. Selv fremhæver han dog tiden på Kunstakademiet som et nøglemoment og ”en kæmpe gave”.

”Det var det bedste rum at arbejde i, og årene handler om at blive bedre og finde sig selv,” sagde han til Børsen i 2020. ”Det var som en lomme at hoppe ned i, hvor jeg kunne forfine mit eget udtryk”.

Efter sin afgang fra Kunstakademiet i 2018 indledte han et samarbejde med galleriet Alice Folker, og han har efterfølgende nydt stor succes med soloudstillinger på bl.a. Horsens Kunstmuseum, Gl. Holtegaard Museum og Artissima i Torino. Han har desuden medvirket i duo- eller gruppeudstillinger i Berlin, Bruxelles og på The Telegraph i Tjekkiet. I 2018 blev Næblerød, i fællesskab med kunstneren Casper Aguila, nomineret til AICA-prisen, også kaldetKunstkritikerprisen. Deres fælles udstilling, navngivet Off-Grid Gallery (2019), på Alice Folker i København modtog desuden en pris fra Statens Kunstfond.

Frederik Næblerød har i dag atelier i Københavns Sydhavn. Hans soloudstilling her på museet kan opleves fra den 06.02.25 – 27.07.25.

Frederik Næblerød. Foto: Kavian Borhani

Frederik Næblerød. Foto: Kavian Borhani

Frederik Næblerød:

Født i 1988 på Frederiksberg. Bor og arbejder i København.
Uddannet fra Kunstakademiet i København med afgang i 2018.
Repræsenteret i de permanente samlinger hos Skovgaard Museum, Horsens Kunstmuseum, Kastrupgårdsamlingen, Vejle Kunstmuseum, Statens Kunstfond og Ny Carlsbergfondet m.fl.
Udstillede på Trapholt Museum i 2024.
Udstillede på Gl. Holtegaard Museum, Holte, i 2023.
Udstillede på Horsens Kunstmuseum i 2022.
Udstillede på Vejle Kunstmuseum i 2022.
Udstillede på Alice Folker Gallery, København, i 2021.
Modtog en pris fra Statens Kunstfond i 2019 sammen med Casper Aguila.
Nomineret til AICA-prisen sammen med Casper Aguila i 2018.

Frederik Næblerød. Foto: Kavian Borhani

Frederik Næblerød. Foto: Kavian Borhani

Kilder

Andreas Bro, ” Frederik er så besat af sit arbejde, at han kun sover fem timer hver nat: 'Det er næsten manisk’ ”, DR, 20. september 2020.
Alice Folker, ”Frederik Næblerød”, 2024.
Bodil Skovgaard Nielsen, “DR’s serie om kunstnerdrengerøven Frederik Næblerød er ’Bamses Julerejse’ for voksne”, Information, 25. juni 2021.
Michala Rosendahl, ” Kunstner Frederik Næblerød: “Det er jo lidt fy, fy selv at sige, at man er succesfuld” ”, ALT, 24. september 2020.
Missu Schneidermann, ”Frederik Næblerøds første værk blev for nylig gensolgt for 34.000 kr.: “Når jeg vågner om morgenen, springer jeg op og hører høj techno, mens jeg steger to spejlæg med fødderne. Det synes jeg godt, man kan se på mine billeder” ”, Børsen, 2. maj 2020.

Se andre artikler

No items found.