To af Vestegnens fyrtårne fodboldklubben Brøndby IF og ARKEN Museum for Samtidskunst begyndte vinteren 2025 et nyt og unikt samarbejde. Og det første initiativ var en (POP-UP) -udstilling, hvor der var fokus på fodboldtrøjen – ikke blot som spilleruniform, men som kulturelt symbol.
To af Vestegnens fyrtårne fodboldklubben Brøndby IF og ARKEN Museum for Samtidskunst begyndte vinteren 2025 et nyt og unikt samarbejde. Og det første initiativ var en (POP-UP) -udstilling, hvor der var fokus på fodboldtrøjen – ikke blot som spilleruniform, men som kulturelt symbol. (POP-UP) -udstillingen åbnede på ARKEN d. 01.05.25 og sluttede 09.06.25, hvor gæster kunne dykke ned i Brøndby IF's historie og opleve Brøndby-trøjens udvikling frem til den dag i dag, se pokalfinale på museet og hygge sig i den populære Fanzone, som for en weekend rykkede ud på ARKEN.
En udstilling med 150 unikke trøjer I udstillingen blev der vist stort set alle Brøndby IF’s spillertrøjer gennem tiden - fra klassiske retrodesigns til moderne teknologiske tekstiler. ARKEN inviterede desuden tre markante samtidskunstnere - Frederik Næblerød, Apolonia Sokol x Maison Mourcel og Jakob Kolding - til at give deres bud på en kunstnerisk fortolkning af de ikoniske blågule spillertrøjer. Deres værker føjer en ny dimension til trøjens betydning som identitetsmarkør og kulturelt fænomen.
Brøndby IF x Turning Tables Fanzone. Foto: Arken
Brøndby IF’s adm. direktør Ole Palmå sagde om udstillingen på ARKEN: ”Fodboldtrøjen er langt mere end blot en del af spillerens uniform. Den rummer en historie og en masse følelser. Gennem samarbejdet med ARKEN får vi mulighed for at vise, hvordan Brøndby IF’s trøjer ikke kun har præget banen, men også haft betydning for kulturen og identiteten omkring klubben,” sagde han og fortsatte. ”Herudover giver samarbejdet mulighed for, at to verdener mødes omkring fodboldtrøjen, hvor ARKENs netværk af kunstnere beriger os med deres kunst og giver deres bud på en spillertrøje eller et kunstværk af spillertrøjer,” sagde administrerende direktør i Brøndby IF, Ole Palmå.
Også portrætter af menneskerne bag trøjen (POP-UP) -udstillingen rummede ligeledes en række portrætter af Brøndby IF’s spillere, taget af børn og unge fra Brøndby Strand i samarbejde med NGO’en Turning Tables Danmark. Fotografierne viser spillerne i deres almindelige tøj - som mennesker frem for atleter - og skaber en stærk kontrast til udstillingens øvrige indhold. Her inviteres publikum til at reflektere over, hvad det vil sige at tilhøre en klub, et fællesskab og en lokal forankring.